Działacze SLD zorganizowali obchody 72 rocznicy wyzwolenia Torunia

dodano 2017-02-01 21:25 w kategorii: Akcje

Nie Prezydent Miasta, nie Radni Torunia, lecz działacze i sympatycy SLD zadbali o to by obchody 72 rocznicy wyzwolenia miasta miały choć namiastkę rangi jaką mieć powinny. Wszystko dzięki nagłośnieniu sprawy i szybkim działaniom.

Przypomnijmy, że 31 stycznia 2016 r. przewodniczący SLD w Toruniu Marek Jopp skierował zapytanie do prezydenta Torunia Michała Zaleskiego, w którym domaga się odpowiedzi, dlaczego w tym roku nie ma oficjalnych obchodów 72. rocznicy wyzwolenia Torunia spod okupacji hitlerowskiej.

Działacze SLD nie poprzestali jednak na tym. Powiadomili media, zorganizowali nagłośnienie i rozpuścili wici. Wszystko w przeciągu kilkunastu godzin. W efekcie Prezydent Miasta Torunia Michał Zaleski wraz z działaczami SLD a także przybyłych na miejsce stowarzyszeń złożyli uroczyście kwiaty przy pomniku "Ku czci poległym i pomordowanym przez hitlerowskiego najeźcę", którego pilnowała asysta honorowa.

Działacze SLD wyrazili nadzieję, że przyszłoroczne uroczystości, będą miały już charakter oficjalnych uroczystości miejskich, zapowiadająć, że w przeciwnym wypadku zorganizują własne, z jeszcze większą determinacją i rozmachem.

Wcześniej tego dnia działacze SLD, Stowarzyszenia Patriotyczno-Lewicowego "Pomost" i innych organizacji lewicowych złożyli uroczyście wiązankę przed pomnikiem Żołnierzy Armii Czerwonej przy cmentarzu jeńców wojenych na podtoruńskich Glinkach.