8 marca - Międzynarodowy Strajk Kobiet

dodano 2017-03-09 10:50 w kategorii: Akcje

Wczoraj pod pomnikiem Mikołaja Kopernika w Toruniu odbył się protest pod agendą Międzynarodowego Strajku Kobiet. Wśród uczestników nie zabrakło także działaczy toruńskiej lewicy, którzy przybyli na miejsce w geście poparcia i solidarności.

Wczorajszy protest, znany również pod nazwą Czarnego, był trzecią z kolei manifestacją  Pań w obronie swoich praw, w szczególnosci przeciwko podejmowanym przez środowiska katolickie i prawicowe próbom naruszenia obowiązującego od 1993 roku kompromisu aborcyjnego, a w konsekwencji wprowadzenia całkowitego zakazu aborcji.

Skala protestów w całej Polsce pokazała, ze wbrew oficjalnemu przekazowi medialnemu, kreowanemu przez prawicowe media oraz partię rządzącą, na wprowadzenie zakazu aborcji nie ma przyzwolenia większości społeczeństwa. Dlatego też chcemy przypomnieć, że Sojusz Lewicy Demokratycznej postanowił odwołać się w tej sprawie do głosu polskich kobiet i mężczyzn i zbiera podpisy poparcia pod wnioskiem o przeprowadzenie referendum w tej sprawie.

Masowoć poprzednich protestów jasno wskazuje, że jedyna siłą, która jest w stanie wymusić na rządzących zrobienie kroku w tył, jest gromki sprzeciw społeczeństwa wyrażony na ulicy lub przy urnach wyborczych. Dlatego też gorąco zachęcamy do podpisywania list poparcia, które można pobrać z poniższego linku.

Listy poparcia wniosku o przeprowadzenie referendum w sprawie aborcji.

Podpisane listy (nie muszą zawierać kompletu 10 podpisów) prosimy dostarczać osobiście lub listownie do siedziby SLD w Toruniu przy ul Mickiewicza 55A/33. Wszystkim Paniom zaś w związku z wczorajszym ich świętem składamy najlepsze życzenia i wyrazy poparcia w ich walce o swoje prawa.